Slika je simbolična. (foto: Bojan Velikonja)
Eko dileme

Nevladniki opozarjajo vlado in poslance

Eko dileme - torek, 06.03.2012 ob 00:00
Avtor: eko.dnevnik.si

Ljubljana - Dvanajst nevladnih okoljevarstvenih organizacij se je ponovno obrnilo na politike. Včeraj so članom vlade ter poslankam in poslancem državnega zbora poslali odprto pismo. V okviru reorganizacije državnih organov jih pozivajo, da zagotovijo, da bo izvajanje ciljev podnebne politike še naprej ena od nacionalnih prioritet. Pričakujejo, da se bodo vsi začeti postopki sprejemanja potrebnih zakonskih aktov nadaljevali in da bo Slovenija še naprej ohranjala aktivno vlogo tako znotraj Evropske unije kot navzven.    

Ključne besede: podnebne spremembe

Podpisnike pisma skrbijo napovedane racionalizacije in združevanja ministrstev, vladnih služb in uradov, pri čemer so najbolj zaskrbljeni zaradi dejstva, da se podnebna politika po treh letih uspešnega horizontalnega del, ponovno seli v labirint novo nastalega ministrstva za kmetijstvo in okolje.

"Razumemo, da področju samemu veljavnost in pomembnost ne podeljuje samo strukturna ureditev in organiziranost, a z vidika učinkovite in uspešne realizacije potrebnih ukrepov za naslavljanje podnebne krize je bistvenega pomena vključevanje podnebne politike v odločevalski proces na horizontalni in medsektorski ravni," pravijo nevladniki.

Podnebne spremembe so znanstveno dejstvo in na njihovo prednostno naslavljanje ne smejo vplivati druge, po percepciji politike, pomembnejše teme. Negativne posledice in stroški neukrepanja bi daleč presegli vse stroške trenutne gospodarske krize, prelaganje reševanja podnebne krize pa bo ukrepanje bistveno podražilo.

Nevladniki so prepričani, damoramo podnebni izziv uporabiti kot vzvod za inovacije, oblikovanje novih trajnejših delovnih mest, nižanje stroškov za podjetja in državo, povečanje energetske varnosti, povečevanje izvoza zelenih tehnologij ter s tem povečevanje konkurenčnosti gospodarstva, napredovanje obstoječe delovne sile in vključevanje občin ter državljanov v prehod v nizkoogljično družbo. Da bi lahko to dosegli je potrebno aktivno sodelovanje vseh ključnih sektorjev, ki bodo skupaj pripravljali ukrepe, ki te potenciale uresničujejo.

"Slovenija je ena izmed peščice držav, ki se je aktivno lotila priprave dolgoročnejše Strategije prehoda v nizkoogljično družbo do leta 2050, kar je v nacionalnem prostoru redek strateški dokument, ki sega preko obdobja 2020. Strategija bo skupaj z Zakonom o podnebnih spremembah v kratkem prišla na vaše mize in za sprejem obeh dokumentov bo potreben širši družbeni konsenz. Z odločitvijo o realizaciji te strategije bomo izkoristili priložnost, da hkrati naslovimo vse tri krize, s katerimi se soočamo: gospodarsko, družbeno in okoljsko-podnebno. S takim pristopom bomo upravičili naš trenutni položaj, ki nas postavlja ob bok državam članicam EU kot so Francija, Nemčija, Velika Britanija ter ostalim, ki v zmanjševanju emisij toplogrednih plinov ter prilagajanju na podnebne spremembe ne vidijo le problema, temveč predvsem razvojni izziv. O tem izzivu in potrebi piše tudi OECD v strateškem dokumentu: Na poti k zeleni rasti," pišejo v odprtem pismu.

S pismom kažejo tudi proti Bruslju in opozarjajo, da je Evropska unija je že leta 2008 s sprejetjem Energetsko-podnebnega svežnja dala jasen signal, da bo zmanjševanje toplogrednih plinov ter prilagajanje nanje med njenimi glavnimi prioritetami. Evropska unija ima po njihovem mnenju tako resen namen ostati vodilna svetovna velesila v boju proti podnebnim spremembam. Na to napeljuje tudi pred kratkim objavljen dokument "Kažipot v konkurenčno nizkoogljično ekonomijo do 2050", v katerem je zapisano, da EU išče stroškovno učinkovite načine za prestrukturiranje evropskega gospodarstva, ki bo prijazno podnebju in energetsko učinkovito. V tem dokumentu predvideva, da bi EU lahko zmanjšala svoje izpuste toplogrednih plinov za 80 do 95 odstotkov do leta 2050. To bi ob hkratnem povečanju kakovosti okolja in zraka prineslo izjemne priložnosti za zeleno rast in nova delovna mesta. EU bi tako lahko ostala konkurenčna drugim svetovnim velesilam, ki vedno hitreje prepoznavajo gospodarske priložnosti usmeritve k nizkoogljičnim in zelenim tehnologijam. V zgoraj navedenih točkah smo zajeli samo najočitnejše argumente, ki utemeljujejo potrebo po nadaljevanju aktivne podnebne politike v Sloveniji. "Slednja potrebuje primerno institucionalno, kadrovsko in finančno podporo. K temu vas nenazadnje poziva vsaj 67 odstotkov odstotkov slovenskih državljanov, ki menijo, da so podnebne spremembe edina in največja svetovna grožnja," so odločni nevladniki.           

Komentarji
 • četrtek, 01.01.2015 ob 21:42
  818kU6 tnvyaztadcrk, [url=http://wuxcwvgszjsr.com/]wuxcwvgszjsr[/url], [link=http://ynuosahcbamf.com/]ynuosahcbamf[/link], http://poxbsxmaqnug.com/
 • sreda, 24.06.2015 ob 19:56
  s7aKe8 lywszodwydli, [url=http://pxllzcuzzifm.com/]pxllzcuzzifm[/url], [link=http://lkftbifksnqv.com/]lkftbifksnqv[/link], http://yqjuaktktyoe.com/
 • petek, 18.11.2016 ob 11:51
  Frankie bifurque prefere les chatiments qui a damner les etats-unis dans l’eglise noir dites par le pasteur d’Obama que a des chatiments de Jerry Falwell (qui est mort) mais Frankie bifurque en plus, n’aime pas les homosexuels, mais Frankie pense que les chatiments de Jerry Farwell sur les homosexuels etait trop fort et un pas trop loin…(frankie je crois tu as tort la…mais par)mnts…coapsis frankie!
 • torek, 22.11.2016 ob 17:23
  I will be putting this daznzilg insight to good use in no time.
 1. Dodaj komentar