(Foto: Reuters)
Eko prehrana

Ocvrta hrana? Da, a le z olivnim in sončničnim oljem

Eko prehrana - četrtek, 26.01.2012 ob 00:00
Avtor: (tp)

London - Ocvrta hrana naj ne bi bila slaba za srce in ožilje, če pri pripravi uporabljate olivno ali sončnično olje, so ugotovili strokovnjaki. Med hrano, pripravljeno z omenjenima oljema, in srčno-žilnimi boleznimi niso našli nobene povezave, poroča britanski BBC.

Ključne besede: hrana

Raziskovalci pa so kljub optimističnim rezultatom opozorili, da so preučevali tipično špansko prehrano, pri kateri sta uporabljeni obe vrsti olja, in niso testirali še drugih vrst olja za kuhanje.

Ocvrta hrana postane bolj redilna, ker med pripravo absorbira olje. In znano je, da veliko hrane, bogate z maščobami, dviguje krvni tlak, raven holesterola v krvi, kar pa povzroča tveganje za srčno-žilne bolezni.

V okviru raziskave so znanstveniki anketirali 40.757 Špancev. Prostovoljce so povprašali glede vrste hrane, ki jo uživajo med tednom, in na kakšen način je bila pripravljena. Nihče izmed prostovoljcev ni kazal znakov srčno-žilnih obolenj na začetku 11 let trajajoče raziskave, na koncu pa je zbolelo 606 prostovoljcev, umrlo pa 1134.

Ko so preverjali povezavo med cvrto hrano in boleznimi, raziskovalci niso uspeli najti nobene povezave. Zato so prepričani, da hrana pripravljena z olivnim ali sončničnim oljem ni škodljiva zdravju.

Nemški profesor Michael Leitzmann je dejal: "Če pogledamo mit o ocvrti hrani in boleznimi srca ni bil podprt z nobenimi raziskavami. Seveda pa to ne pomeni, da vsakodnevno uživanje ocvrte hrane ne bo imelo posledic. Raziskava zgolj dokazuje, da je pri pripravi hrane pomembna uporaba posebnih olj in tudi raznovrsten način prehranjevanja."

Mediteranska prehrana že dolgo velja za zdravo, saj je polna nenasičenih maščob, sadja, zelenjave in tudi rib. Že več raziskav pa je pokazalo, da uravnotežena prehrana zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni in raka.

Komentarji
 • sobota, 19.07.2014 ob 14:09
  ldEGrv Really appreciate you sharing this post.Really thank you! Want more.
 • torek, 03.03.2015 ob 13:32
  3mxMmN jxtjdnrichwj, [url=http://mdwuyneiplpv.com/]mdwuyneiplpv[/url], [link=http://mirvwqhsnweu.com/]mirvwqhsnweu[/link], http://gxthlocvqaqf.com/
 • sobota, 07.03.2015 ob 12:29
  uJXiiB Thanks for the good writeup. It actually was once a enjoyment account it. Look complex to far added agreeable from you! By the way, how could we keep in touch?
 • sreda, 29.07.2015 ob 16:52
  ImivXG mwbkdasztiqf, [url=http://mbciplztcmdf.com/]mbciplztcmdf[/url], [link=http://vxicbkyzqjer.com/]vxicbkyzqjer[/link], http://zkfsuxffycuh.com/
 1. Dodaj komentar