(Foto: AP)
Eko prehrana

Občasno stradanje naj bi bilo ključ do dolgega življenja

Eko prehrana - torek, 21.02.2012 ob 00:00
Avtor: (tp)

Znanstveniki trdijo, da je skrivnost dolgega življenja v občasnem stradanju, saj se takrat aktivirajo možganske celice in topijo odvečni kilogrami. Škodljivih snovi pa se očisti tudi sam organizem. Strokovnjaki pa so ob tem opozorili, da stradanje ne pomeni, da morate zboleti za anoreksijo ali bulimijo, temveč le občasno manj zaužiti.  

Ključne besede: hrana

Raziskovalci so svojo teorijo preverili na živalih, katerim so dali toliko hrane, kolikor so jo potrebovale za preživetje in ugotovili, da so živele kar dvakrat dlje. Miši so razdelili v dve skupini, prvo, ki je dobivala veliko hrane, in drugo, ki je dobivala odmerjeno količino hrane za preživetje.

Po uspešnem preizkusu na živalih so podobno naredili še pri ljudeh. Takšen način prehranjevanja ugodno vpliva na srce, krvožilni sistem, možgane in telo zaščiti pred srčno-žilnimi boleznimi ter tudi Alzheimerjevo. Manjše je tudi tveganje za sladkorno boleznijo.

Vodja nevrološkega laboratorija na univerzi John Hopkins, Mark Mattson, je za medije sporočil, da je raziskava pokazala, da občasno stradanje aktivira možganske celice in izboljša povezave med nevroni. Ob tem je poudaril, da gre za post, ko naj v organizem ne bi vnesli nobene hrane.

Predhodne raziskave so pokazale, da stradanje v neki meri pomaga tudi v boju proti rakavim obolenjem. Ker celice ne dobijo hrane, se v njih sproži nagon za preživetje, zaradi česar postanejo bolj odporne na stres in negativne učinke kemoterapije. Znanstveniki so omenjeni pojav povezali s stanjem hibernacije pri nekaterih živalih v zimskem času.

Komentarji
  • torek, 14.04.2015 ob 12:17
    XC3hzJ cctuzfrzvsjj, [url=http://pcatuwpfwnjm.com/]pcatuwpfwnjm[/url], [link=http://njmovdzyjtnx.com/]njmovdzyjtnx[/link], http://cxlyndzeakpt.com/
  • petek, 19.06.2015 ob 02:55
    L5Z5rq bserqrzmqgbv, [url=http://iunqalketwuu.com/]iunqalketwuu[/url], [link=http://skcyabajfekt.com/]skcyabajfekt[/link], http://tklyegexbmvg.com/
  1. Dodaj komentar