(Foto: Daylife.com)
Eko prehrana

Počisti krožnik in reši svet?

Eko prehrana - petek, 16.03.2012 ob 00:00
Avtor: (tp)

London - Če boste spraznili svoj krožnik, morda ne boste pomagali lačnim otrokom že danes, a ob upoštevanju nasveta vaše mame, boste zagotovo prispevali k zmanjšanju količine hrane, ki roma v smeti, k varovanju okolja in boljšim načinom, kako prehraniti večje število prebivalcev sveta.

Ključne besede: hrana

Strokovnjaki, ki so se zbrali na srečanju o hrani in kmetijstvu, so ocenili, da okoli 30 do 50 ostotkov pridelane hrane roma v smeti. Američan v povprečju zavrže 14,9 kilogramov hrane na mesec, kar na leto znese okoli 181 kilogramov – enako teži odrasle gorile. Ameriško kmetijsko ministrstvo pa je še ugotovilo, da vsako leto v ZDA zavržejo 23 odstotkov jajc.

"Pogosto pozabimo, da imamo ogromno zelenjave in sadja, ki ga ob koncu tedna vržemo v smeti," je pojasnila mlada mamica Esther Gove. "Zdaj načrtno kupujem manj sveže zelenjave in sadja."

Posledice metanja hrane v smeti pa niso omejene samo na kuhinje. Kmetijstvo je največji porabnik vode na svetu, potrebuje ogromno energije in kemikalij, hkrati pa v ozračje emitira ogromno količino toplogrednih plinov. Strokovnjaki so prepričani, da je zmanjševanje količine zavržene hrane najbolj enostaven način zmanjševanja stresa, pod katerim je okolje, in pritiska na kmete, od katerih zahtevajo, da najdejo način, kako prehraniti devet milijard ljudi do leta 2050.

!Ne glede na to, kako trajnostno je kmetijstvo, težava leži v hrani, ki jo ne pojemo. Ta ni trajnostna in hkrati ne dober način izrabljanja vira," je pojasnila Dana Gunders, specialistika za trajnostno kmetijstvo. V bogatejših državah sveže sadje in zelenjava pristaneta v koših za smeti, ker nista dovolj "lepa", ker se pokvarita v hladilnikih ali ker jo zavržejo restavracije. V državah v razvoju pa se hrana pokvari zaradi slabih cest in primanjkovanj ustreznih hladilnikov.

Komentarji
  • petek, 26.06.2015 ob 22:01
    4TLdRt tliwplrfkoms, [url=http://ysmdahugrjwe.com/]ysmdahugrjwe[/url], [link=http://dnykyuaacixm.com/]dnykyuaacixm[/link], http://rkgaojpjobwg.com/
  1. Dodaj komentar