(foto: reuters)
Energija

Iranska nafta v EU od včeraj prepovedana, cene navzgor

Energija - torek, 24.01.2012 ob 00:00
Avtor: ba, agencije

Bruselj - Zunanji ministri Evropske unije so včeraj pričakovano uvedli prepoved uvoza iranske nafte in druge sankcije proti režimu v Teheranu, da bi ga prisilile k pogovorom o njegovem jedrskem programu. Najvišji predstavniki Irana se niso takoj odzvali, član parlamentarnega odbora za energijo Ali Adjani pa je dejal, da bo odločitev koristila "le nekaterim evropskim in ameriškim politikom". Tudi zaradi zaostrovanja z Iranom so se na svetovnih trgih dvignile cene nafte. V Sloveniji so njeni derivati danes dosegli rekordne vrednosti.  

Rusi: "Zmota," Izrael: "Pravilno."

Prepoved uvoza iranske nafte v EU velja takoj. Izjema so že obstoječe pogodbe z Iranom, ki veljajo najdlje do 1. julija letos. Izjema je namenjena predvsem Italiji, Grčiji in Španiji, ki so največje uvoznice in bodo morale najti druge dobavitelje. Prva na seznamu potencialnih alternativ Iranu, ki je peti največji izvoznik nafte na svetu, je Savdska Arabija. A pri iskanju alternativnih dobaviteljev je več težav, med njimi sama cena in iskanje enako ugodnih pogojev dobave. Iran je denimo Grčiji dovolil plačilo s 60-dnevnim zamikom brez jamstev.

Član vplivnega iranskega zbora strokovnjakov Ali Falahian je dejal, da bi moral Iran na sankcije odgovoriti s takojšnjo prekinitvijo dobave nafte Evropejcem, da ne bi imeli časa najti alternativ. Znova je omenil tudi zaprtje Hormuške ožine.

EU kupi petino iranske nafte in je za Kitajsko druga največja uvoznica, s sankcijami proti Iranu, ki so daleč najostrejše doslej, pa Evropska unija sledi ZDA. Iran ima še vedno možnost prodaje na druge trge, predvsem na azijskega, kjer so apetiti po tekočem zlatu sploh veliki. Washington pa skuša tudi tamkajšnje stranke Teherana prepričati, naj poiščejo druge naftne vire.

Rusko zunanje ministrstvo je včeraj po odločitvi zunanjih ministrov EU ocenilo, da so sankcije "globoko zmotne". V izjavi je zapisalo, da gre za poskus diktata in kaznovanja Irana, kar pa ga po ocenah Moskve ne bo pripeljalo nazaj za pogajalsko mizo. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nasprotno ocenil, da so sankcije korak v pravo smer.

Inšpektorji IAEA se prihodnji teden odpravljajo v Iran

Poleg prepovedi uvoza nafte so zunanji ministri EU sprejeli tudi sklepe o prepovedi nakupa in transporta iranske nafte in naftnih proizvodov ter z njimi povezanih transakcij in zavarovanj, sklep o zamrznitvi premoženja iranske centralne banke ter o prepovedi trgovanja s plemenitimi kovinami. V imenu Slovenije se je zasedanja, na katerem so govorili tudi o Siriji, Mjanmaru ter Srbiji in Kosovu, udeležila državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Dragoljuba Benčina.

ZDA in EU želijo s sankcijami prisiliti Iran k pogajanjem o njegovem jedrskem programu. Sumijo, da razvija jedrsko orožje, Teheran pa pravi, da uran bogati izključno v miroljubne namene. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je novembra lani sporočila, da ima informacije o iranskih poskusih, ki so povezani z razvojem jedrskega orožja. Zdaj agencija pravi, da bodo njeni predstavniki prihodnji teden obiskali Iran. Namen obiska inšpektorjev agencije je razčistiti sumljivo naravo iranskih jedrskih dejavnosti, pravijo na Dunaju. "V Iran odhajamo v konstruktivnem duhu in verjamem, da bo Iran v enakem duhu sodeloval z nami," je rekel generalni direktor IAEA Jukija Amano.

 

Komentarji
 • petek, 27.03.2015 ob 18:01
  afKu6R egqgtfqddpeh, [url=http://dvwuspmlkzvs.com/]dvwuspmlkzvs[/url], [link=http://gbyothaksrvd.com/]gbyothaksrvd[/link], http://iewycbtikpul.com/
 • nedelja, 20.11.2016 ob 23:10
  wp0t7x3cns
  3bevyaujif
  c4kayhudj9
  [url=http://bq0aac832tmv5yuf.com]vnzawfx7rq[/url]
  [url=http://zzekkll4n6.com]1kwm9o2pwv[/url]
  [url=http://gscpe9eoch923dj0.com]lk08hr55o3[/url]
  http://ynih1uor6bdwhha1d.com
  http://aoanbjhcvw9a.com
  http://poi7ibq88oq.com
 • ponedeljek, 21.11.2016 ob 05:10
  76bijk3674
  75on2nn6tu
  0gh6xwgd72
  [url=http://7danxj15mz8a4mos.com]gsadoykjg4[/url]
  [url=http://73igvkt8splsqmzl701.com]5y8023wpqr[/url]
  [url=http://93jpu21c.com]jr4kvmw7u0[/url]
  http://sqy3ds84j5vss.com
  http://kvdvhl5p17ph0s210.com
  http://olmlu74plnf22ke.com
 • petek, 20.01.2017 ob 04:26
  AVYYvu fsrrpwbztncd, [url=http://ejgogewqfusl.com/]ejgogewqfusl[/url], [link=http://bpthuboaormn.com/]bpthuboaormn[/link], http://chgtkxeqesgg.com/
 1. Dodaj komentar