(Foto: Tamino Petelinšek/STA)
Kam s smetmi?

Predsednik Türk bo čistil v Vrhniki

Kam s smetmi? - petek, 23.03.2012 ob 00:00
Avtor: (sta)

Ljubljana - Na letošnji akciji Očistimo Slovenijo 2012 se ponovno obeta rekorda udeležba. Čistilo bo tudi vrsto znanih slovencev, politikov, vojakov in zvez.

Ključne besede: očistimo Slovenijo smeti

Častni pokrovitelj akcije je predsednik republike Danilo Türk, ki se bo z županom Občine Vrhnika Stojanom Jakinom ter predstavniki tabornikov in skavtov udeležil akcije čiščenja odpadkov v občini Vrhnika. V nadaljevanju bo obiskal Kompostarno Rosa podjetja Roks, recikliranje in predelava organskih odpadkov, podjetje Kemis, kemični izdelki, predelava in odstranjevanje odpadkov, in podjetje Center za ravnanje z odpadki Vrhnika ter se seznanil z načinom poslovanja Občine Vrhnika v primeru odkritja črnega odlagališča.

Čistila bo tudi večina ministrov. Akciji se bo poleg številnih policistov pridružil notranji minister Vinko Gorenak. Na teren se bo odpravil s policisti policijske postaje Šmarje pri Jelšah. Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič se bo akciji pridružil v Krškem. Skupaj z njim bo čistil tudi predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. Pri čiščenju se jima bo priključila tudi slovenska vojska iz Cerkelj ob Krki.

Ljudmile in Karla ne bo

Minister za zdravje Tomaž Gantar se bo akcije udeležil na Obali, prometni minister Zvone Černač bo čistil v okolici Postojne, gospodarski minister Radovan Žerjav pa v svojem domačem kraju Krog. Ministrica za zamejce po svetu Ljudmila Novak in zunanji minister Karl Erjavec se akcije zaradi službenih obveznosti ne bosta mogla udeležiti.

Vrtci in šole pa bodo čistili dan prej. Na akcijo se je prijavilo že preko 500 šol in vrtcev.

Direkcija za ceste je organizatorjem predlagala več kot 200 mest, ki so z vidika prometne varnosti in nemotenega odvijanja prometa primerna za začasna zbirna mesta, na katera se bo iz nelegalnih odlagališč dovažalo zbrane odpadke. Direkcija bo poskrbela tudi za odvoz odpadkov s teh zbirnih mest. Zaradi prepovedi vožnje za tovorna vozila med vikendi na nekaterih odsekih cest, bosta direkcija in policija izdali dovoljenje za vožnjo vozilom, ki bodo odvažala zbrane odpadke, da ti ne bi predolgo stali na zbirnih mestih. Zaposleni na direkciji bodo tudi v tokratni akciji posvojili eno od divjih odlagališč in ga na dan akcije sami v celoti očistili.

Čistili bodo tudi vojaki

V akciji bo sodelovala tudi Slovenska vojska. V dogovoru s posameznimi slovenskimi občinami bo sodelovalo okrog 1000 vojakov, ki bodo z več kot 80 vojaškimi tovornimi vozili sodelovali pri čiščenju divjih odlagališč na 63 lokacijah po Sloveniji. Drugi vojaki se bodo v akcijo vključili v svojih lokalnih okoljih. Vojska bo pred tem očistila zemljišča, ki so v lasti ministrstva za obrambo, vojašnice, skladišča ter druge objekte Slovenske vojske, pa tudi neposredno okolico teh objektov.

Akciji se bodo pridružili tudi zaposleni v Zavodu za gozdove Slovenije. S svojimi zaposlenimi dobro obvladujejo gozdni prostor, ki pokriva za dobro polovico Slovenije, kar 58 odstotkov površine. Na dan akcije bodo gozdarji usmerjali prostovoljce do lokacij nelegalnih odlagališč odpadkov v gozdu in sodelovali pri odstranjevanju odpadkov.

Tudi TNP in naravovarstveni nadzorniki

Triglavski narodni park in naravovarstveni nadzorniki so tudi letos aktivno vključeni v akcijo. Trenutno je na območju narodnega parka 30 divjih odlagališč. Na sobotni akciji bodo sodeloval z lokalnimi skupnostmi in različnimi društvi.

Med drugim se bodo akcije aktivno udeležili tudi Kajakaška zveza Slovenije, Lovska zveza Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Ribiška zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije, študentski organizaciji Ljubljane in Maribora, Zveza tabornikov Slovenije, Združenje slovenskih katoliških skavtov in skavtinj, Rdeči križ Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Slovenska Karitas, Gasilska zveza Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica, Rafting zveza Slovenije, Slovenska turistična organizacija, Slovenske železnice, Družba za avtoceste v RS, Združenje slovenskih občin, Zavod za varstvo narave, Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji in mnogi drugi.

Komentarji
 • sobota, 19.07.2014 ob 10:25
  DQuAs8 Thanks-a-mundo for the article post.Really looking forward to read more. Awesome.
 • nedelja, 21.06.2015 ob 06:28
  QBk2kT pftllbujtgbn, [url=http://idhjjergqgax.com/]idhjjergqgax[/url], [link=http://daatzdtcqbdo.com/]daatzdtcqbdo[/link], http://svmzexxprynx.com/
 • torek, 17.05.2016 ob 17:46
  U made a simple dish look very elegant. Cantonese dishes R more dipevistirc, but China Chinese menu most often have such strange sounding name which do not reflect what's in d dish.Mike C
 • četrtek, 19.05.2016 ob 09:21
  Moi aussi je t'en offre : chère Valérie, toi qui n'es pas encore dans la fleur de l&;#Ã39¢ge, quand nous écriras-tu une recette à la fleur de sel ? Attention, si tu nous fais trop attendre, nous serons à fleur de peau et c'est la fleur au fusil que nous viendrons !
 • petek, 20.05.2016 ob 18:54
  Woah nelly, how about them apelps! http://ekhsdiwukf.com [url=http://lldmkujceg.com]lldmkujceg[/url] [link=http://jnerfhm.com]jnerfhm[/link]
 1. Dodaj komentar