(Foto: AP)
Kam s smetmi?

V okviru akcije Očistimo svet naj bi odstranili tri milijone ton odpadkov

Kam s smetmi? - petek, 23.03.2012 ob 00:00
Avtor: (sta)

Ljubljana - Akcija Očistimo Slovenijo je del največjega okoljskega prostovoljskega projekta v zgodovini človeštva z imenom Očistimo svet 2012, katerega skupni cilji so odstranjevanje nezakonito odloženih odpadkov, združevanje in osveščanje ljudi. Priprave trenutno potekajo v več kot 80 državah sveta, cilj pa je iz narave odstraniti tri milijone ton odpadkov.

Ključne besede: očistimo Slovenijo

Cilj globalnega projekta je povezati prostovoljce v vsaj 100 državah sveta, ki bodo iz narave odstranili prek tri milijone ton odpadkov in pomagali ustvariti svetovni register odlagališč nezakonito odloženih odpadkov.

Projekt Očistimo svet 2012 (World Cleanup 2012) bo sestavljen iz vrste enodnevnih čistilnih akcij na ravni držav ali velikih mest, te pa se bodo zvrstile od 24. marca do 25. septembra.

Ideja za projekt je zrasla iz državljanske pobude Naredimo to! (Let's Do It!), ki je 3. maja leta 2008 v Estoniji povezala 50.000 prostovoljcev, ki so v samo petih urah na območju celotne države odstranili iz narave 10.000 ton odpadkov. V običajnih okoliščinah bi država za to potrebovala tri leta in več kot 22 milijonov evrov.

Slovenija po udeležbi daleč najboljša

Video posnetek o modelu enodnevnega čiščenja države se je virusno razširil po spletu, projekt pa je doslej ponovilo že 15 držav. V čistilnih akcijah je skupno sodelovalo že več kot 2,4 milijona prostovoljcev, udeležba pa je v posameznih državah predstavljala od štiri do okoli 14 odstotkov prebivalstva.

Slovenija je bila izmed vseh držav po udeležbi daleč najboljša, saj je pri nas leta 2010 sodelovalo 270.000, kar je 13,5 odstotka prebivalcev.

Odstranjevanje odpadkov iz narave in krepitev okoljske zavesti lokalnih skupnosti je zelo pomembno, vendar pa gre le za prvi korak, ob tem opozarja eden od ustanoviteljev gibanja Naredimo to! Rainer Nolvak. Prepričan je, da so trenutni okoljski ukrepi na svetovni ravni neučinkoviti in prepočasni.

Kot tudi poudarja Nolvak, platformo za upravljanje z odpadki na svetovni ravni predstavljajo Združeni narodi, ki pa jim po 20 letih okoljsko oz. podnebno obarvanih pogovorov ni uspelo izboljšati okoljskega položaja sveta. Svet tako zdaj proizvede 38 odstotkov več ogljikovega dioksida kot leta 1990.

Tovarne reciklirajo največ 11 odstotkov vseh odpadkov

Zanesljive statistike o tem, koliko milijard ton odpadkov je na svetu proizvedenih vsako leto, ni, pravi predstavnik gibanja. "Kljub vsemu trudu smo v veliki zagati. Vlade očitno nimajo moči spraviti stvari v tek," dodaja.

Četudi se zmogljivosti obratov za sežig in recikliranje odpadkov krepijo, namreč ne morejo dohajati ves čas naraščajoče stopnje proizvedenih odpadkov. Tovarne tako reciklirajo največ 11 odstotkov vseh odpadkov, medtem ko jih velika večina pristane na nezakonitih odlagališčih, ki onesnažujejo zrak, vodo, prst, škodijo flori in favni ter zdravju ljudi, ugotavljajo organizatorji akcije. Skladno s tem so začeli delati v smeri sistemskih rešitev, ki bi odpravile zdaj neučinkovito upravljanje z odpadki.

Civilno gibanje Naredimo to!, katerega vodje so organizatorji akcije Očistimo svet 2012, je zato aktiviralo svetovno mrežo lokalnih voditeljev, znanstvenikov in strokovnjakov, ki si prizadevajo poiskati čim bolj učinkovite in vzdržne rešitve za upravljanje z odpadki ter model, sprejemljiv za občine in podjetja po vsem svetu.

V gibanju iščejo in razpravljajo o različnih pristopih, ki bi omogočili integracijo izobraževanja, osveščenosti, učinkovitega in vzdržnega upravljanja z odpadki ter vzdržno proizvodnjo odpadkov. Ob tem se zavedajo, da morajo biti nove rešitve vzdržne tudi v ekonomskem smislu.
 

Komentarji
 • sobota, 19.07.2014 ob 12:03
  ljLQVS Thanks a lot for the blog.Much thanks again.
 • ponedeljek, 04.08.2014 ob 11:15
  ysS9p3 Hey, thanks for the blog.Thanks Again. Fantastic.
 • torek, 05.08.2014 ob 12:44
  Q3kUgr Thank you for your blog.Much thanks again.
 • ponedeljek, 27.07.2015 ob 05:28
  Zw3bGp byizfdcaxkcf, [url=http://udsscuypcnor.com/]udsscuypcnor[/url], [link=http://hslwtvftjdno.com/]hslwtvftjdno[/link], http://dlevaexvsass.com/
 • torek, 17.05.2016 ob 16:53
  We are not dealing with chicken coop wiring here. Time to demand any and all IWT inspection reports be provided to the public. Then it will be known what was inspected, what was not inspected and when. The ESilc/eEtrAcal Safety Authority should have the IWT inspection reports and if not then why don’t they have them. Maybe MPPs can get them for all the projects.
 1. Dodaj komentar