(Foto: Jaka Adamič)
Kam s smetmi?

Bodite pozorni na nevarne odpadke

Kam s smetmi? - petek, 23.03.2012 ob 00:00
Avtor: (sta)

Ljubljana - V sobotni čistilni akciji naj bodo prostovoljci pozorni na nevarne odpadke, opozarjajo Ekologi brez meja. Ob tovrstnih najdbah nevarnih odpadkov naj ravnajo samozaščitno, s priročnim orodjem in sredstvi preprečijo nadaljnje iztekanje ali stresanje nevarne snovi ter naj evidentirajo najdbo in o njej obvestijo koordinatorja akcije.

Ključne besede: očistimo Slovenijo

Za odstranjevanje nevarnih odpadkov bodo poskrbele ustrezne specializirane ekipe komunalnih služb ali ministrstva za okolje in prostor.

Nevarne snovi in odpadki lahko ob nepravilnem ravnanju ogrozijo zdravje ljudi in okolje. V primeru najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev, organizatorji svetujejo, da prostovoljci pokličejo na 112, prenehajo s čiščenjem, opozorijo ostale prostovoljce in se umaknejo na varno. V primeru najdbe aktivnega orožja, pa morajo poklicati policijo na 113.

Nevarne snovi se nahajajo v različnih nevarnih odpadkih, kot so baterije, akumulatorji, barve, laki, premazi, odpadna motorna olja, zdravila, pesticidi in druga zaščitna sredstva, kisline in številne druge kemikalije. Na divjih odlagališčih bodo nevarni odpadki lahko odvrženi v originalni, označeni embalaži. V mnogih primerih pa bodo nevarne snovi odložene v improvizirani embalaži, sodih, vrečah, jeklenkah in drugih posodah, v razsutem stanju ali razliti po tleh.

Ekološki laboratorij: 031 426 706

O nevarnih najdbah takih odpadkov lahko prostovoljci obvestijo tudi Ekološki laboratorij z mobilno enoto (telefon: 031 426 706), ki bo v soboto z okrepljeno ekipo posredoval na terenu in poskušal identificirati najdene snovi. Če v primeru velikega števila klicev mobilni laboratorij ne bo mogel povsod posredovati isti dan, bodo posamezne evidentirane primere reševali v naslednjih dneh.

Izjeme glede čiščenja

Skoraj povsod bodo prostovoljci čistili v soboto, obstaja pa nekaj izjem. V občinah Bohinj, Jezersko in Kranjska Gora bo akcija potekala pozneje zaradi snega, v občini Duplek bo akcija zamaknjena zaradi občinskih volitev, v občini Tabor pa bo čiščenje potekalo en teden kasneje zaradi državnega prvenstva v krosu.

Prostovoljci se bodo v soboto zbrali na zbirnih mestih, predvidoma okoli 9. ure. Vodje zbirnih mest bodo udeležencem dale navodila, osnovne potrebščine in zemljevide ter jih razporedile v skupine. Nato bodo skupaj odšli na ustrezno mesto čiščenja.

Prostovoljci se bodo razporedili v skupine glede na velikost divjega odlagališča. Če bo na zbirno mesto za čiščenje divjih odlagališč prišlo veliko več prostovoljcev od predvidene razporeditve, bo del prostovoljcev začel čistiti okolico.

Akcije čiščenja okolice so namenjene vsem, ki se zaradi najrazličnejših razlogov (šole, upokojenci, mlade družine ...) ne morejo udeležiti čiščenja divjih odlagališč.

Sledilo bo odstranjevanje odpadkov v vreče, na prikolice in v zabojnike, z malo zamika pa se bo začel tudi odvoz do točk za odpadke.

Tam jih bo treba preložiti, nakar jih bodo odpeljali prevzemniki odpadkov in komunale.

S tem bo uradni del akcije zaključen. Izkušnje iz prve akcije pa kažejo, da bodo v mnogih občinah sledile pogostitve in drugi lokalni dogodki.

Vozniki, bodite strpni

Cilj akcije je očistiti odlagališča komunalnih odpadkov. Nevarni odpadki bodo popisani, informacije o njih pa predane državnemu inšpektoratu. Gradbeni odpadki se v okviru akcije ne bodo čistili, razen če bodo posamezne občine za ta segment posebej zainteresirane in bodo na dan akcije poslale posebne enote in opremo za čiščenje gradbenih odpadkov (teh namreč ni mogoče odstraniti ročno).

Organizatorji obenem naprošajo vse voznike, naj bodo v soboto previdni in naj vozijo strpno, saj bo na cestah večje število tovornjakov, traktorjev, osebnih vozil s prikolicami, kombijev in vozil partnerskih podjetij za odvoz odpadkov. Nekatera bodo skozi dan krožno vozila, dokler ne bodo na zbirnih točkah za odpadke napolnila kapacitet.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije pa opozarja udeležence, da akcija poteka v času gnezdenja ptic, zato pozivajo k posebni pazljivosti pri čiščenju divjih odlagališč na območjih gnezdišč, kot so npr. vznožja skalnih sten, travniki, gozdovi, obrežja rek in potokov, mejice in grmišča.

Komentarji
 • nedelja, 03.08.2014 ob 22:21
  75jM1E Im grateful for the article post.Thanks Again. Much obliged.
 • ponedeljek, 04.08.2014 ob 23:59
  beh9cl Really informative blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.
 • četrtek, 16.07.2015 ob 03:53
  7CI2Uo nyusncjhodts, [url=http://ezqlaleucxst.com/]ezqlaleucxst[/url], [link=http://yvompvivtarq.com/]yvompvivtarq[/link], http://gmmrazgrvznf.com/
 • sobota, 18.03.2017 ob 13:14
  It is a Norwegian Kilroy.As the only stone thus marked I'd suggest it is graffiti and 28/11 is the 28th November not the 11th of anything (Acaeimrns with their inverted dates and driving on the wrong side do confuse us)
 • torek, 21.03.2017 ob 20:08
  How neat! Is it really this sielmp? You make it look easy.
 • sreda, 22.03.2017 ob 01:08
  Your articles are for when it abyeultols, positively, needs to be understood overnight. http://myjyexxlwsn.com [url=http://vckuponew.com]vckuponew[/url] [link=http://jxviykhgp.com]jxviykhgp[/link]
 • sreda, 22.03.2017 ob 07:30
  And I thought I was the sensible one. Thanks for setting me stgahrit.
 • sreda, 22.03.2017 ob 15:08
  Which came first, the problem or the soniutol? Luckily it doesn't matter. http://nboadakkli.com [url=http://vkpxrpttd.com]vkpxrpttd[/url] [link=http://mbrkuk.com]mbrkuk[/link]
 • četrtek, 13.04.2017 ob 22:51
  Call me wind because I am abstuloely blown away.
 • petek, 14.04.2017 ob 20:08
  I'm grutefal you made the post. It's cleared the air for me. http://ykyvdi.com [url=http://jfjflbqrxxp.com]jfjflbqrxxp[/url] [link=http://xgtmfvufxi.com]xgtmfvufxi[/link]
 • sobota, 15.04.2017 ob 18:28
  Lot of smarts in that pogsint!
 • nedelja, 16.04.2017 ob 07:54
  I found just what I was needed, and it was ennetrainitg! http://sexssrnbr.com [url=http://vwctfllub.com]vwctfllub[/url] [link=http://uqltrkyb.com]uqltrkyb[/link]
 1. Dodaj komentar