(Foto: sxc)
Novice

Partnersko kmetijstvo: Pobuda za povezovanje ekoloških kmetov s potrošniki

Novice - nedelja, 08.05.2011 ob 00:00
Avtor: sta

Ljubljana - Ustvarjalci spletnega portala ekologicen.si so pripravili novo pobudo, poimenovano partnersko kmetijstvo. Z njo želijo spodbuditi lokalno ekološko pridelavo sadja, zelenjave in drugih pridelkov ter hkrati povezati ekološke kmete neposredno s potrošniki. Večina pridelovalcev namreč prav za povezovanje nima časa ali spretnosti, ugotavljajo pobudniki.

Ključne besede: hrana

Gre za pobudo v okviru projekta Ekologičen, ki želi povabiti vse zainteresirane kmetije za partnersko kmetijstvo, da bi spodbudil lokalnost, trajnostno in etično potrošništvo s posebnim poudarkom na solidarnosti manjših kmetov, ki kmetujejo brez sintetičnih gnojil in škropiv, so sporočili ustvarjalci portala ekologicen.si.

"S partnerskim kmetijstvom si prizadevamo pomagati pri krepitvi lokalne ekonomije, prispevati pozitiven okoljski odtis z uporabo občutno manjšega deleža embalaže, povezovati in krepiti stike s primestnimi in mestnimi skupnostmi s podeželjem in vračati tradicionalno kulturo v pridelovanje hrane," je pojasnil vodja projekta Anja Horvat Jeromel.

"S tem lahko naredimo nekaj dobrega za naš planet, za lokalno skupnost in za vsakega posameznika, da dobi dostop do zdrave prehrane," je še dodal vodja projekta.

S partnerskim kmetijstvom želijo člani projekta Ekologičen spodbujati tudi ohranjanje biotske pestrosti, se bojevati proti onesnaževanju, nevarnostim industrijskega kmetovanja in pozivati k odgovornemu ravnanju s kmetijsko zemljo.

Na spletni strani www.partnerskokmetijstvo.si bodo povezovali kmete in potrošnike, saj bodo redno objavljali novosti s tega področja in širili seznam ekoloških kmetij, ki se bodo odločile za sistem partnerskega kmetijstva. Za zdaj so v sistem partnerskega kmetijstva vključene tri slovenske ekološke kmetije.

Kmetije si bodo lahko izmenjevale izkušnje, tako s področja pridelave kot tudi o vzpostavitvi in delovanju sistema partnerskega kmetijstva. Potrošniki pa se bodo lahko prijavili med stalne člane izbranih kmetij ter si tako že na začetku sezone zagotovili sveže, ekološke, lokalne pridelke, med katere spadajo najrazličnejše vrste sadja in zelenjave, mlečni izdelki, jajca in mesni izdelki.
 

Komentarji
 • sobota, 19.07.2014 ob 00:24
  5OEQuJ Very informative blog.Much thanks again.
 • četrtek, 27.08.2015 ob 16:46
  1iwJ2K fymffsxnnfqx, [url=http://rjoqfqwfoysv.com/]rjoqfqwfoysv[/url], [link=http://igqixznnfeej.com/]igqixznnfeej[/link], http://ykafyukakbcg.com/
 • petek, 25.12.2015 ob 16:36
  gWfjAp ippdapgbmcoo, [url=http://ooclsqhwywaj.com/]ooclsqhwywaj[/url], [link=http://aoldpaeovryg.com/]aoldpaeovryg[/link], http://dbltgsschxgq.com/
 • sreda, 01.02.2017 ob 15:00
  LPCM8A Really enjoyed this article post. Awesome.
 • sobota, 04.03.2017 ob 12:59
  iUZwUG Really clear internet site, thanks for this post.
 1. Dodaj komentar