(Foto: Bojan Velikonja)
Novice

Bogovič: Osredotočiti se moramo na načelo preprečevanja odpadkov

Novice - četrtek, 22.03.2012 ob 00:00
Avtor: (sta)

Ljubljana - Celotna slovenska družba se mora osredotočiti na bistvene cilje, in sicer, da se začne z upoštevanjem načela preprečevanja nastajanja odpadkov že pri proizvodnji izdelkov in s tem zmanjšanju celotne količine nastalih odpadkov ter da se čim večji delež nastalih odpadkov predela, je prepričan minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič.

Ključne besede: očistimo Slovenijo smeti

Kot so sporočili z ministrstva, minister poudarja, da si bo prizadeval za ustrezne sistemske rešitve, da takšne akcije ne bi bile več potrebne. Bogovič meni, da bi moral biti sistem ravnanja z odpadki urejen tako, da bi za vsakršno nezakonito ravnanje odgovarjal povzročitelj sam. Po drugi strani pa morata biti stimulirani predvsem ločeno zbiranje komunalnih odpadkov in ponovna uporaba odpadkov.

Pred sobotno vseslovensko čistilno akcijo Očistimo Slovenijo je Bogovič v pismu pozval k sodelovanju tudi vse slovenske družbe za ravnanje s posameznimi vrstami odpadkov, ki so v Sloveniji eden od ključnih akterjev na področju ravnanja z odpadki.

Pismo je naslovil na družbe za ravnanje z odpadno embalažo, izvajalce ravnanja z izrabljenimi motornimi vozili, zbiralce gradbenih odpadkov, nosilce skupnih načrtov ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo, izrabljenimi gumami, odpadnimi nagrobnimi svečami in odpadnimi baterijami ter akumulatorji.

Minister meni, da lahko družbe za ravnanje s posameznimi vrstami odpadkov, s svojimi strokovnimi nasveti ter logistično in tehnično podporo pomagajo številnim prostovoljcem, ki bodo ta dan čistili Slovenijo za nevestnimi povzročitelji onesnaženja naše narave, tako da bo čim manj pobranih odpadkov usmerjenih v odlaganje.

Od družb pričakuje, da bodo za odpadke, za katere v skladu z zakonodajo zagotavljajo nadaljnje ravnanje, zagotovili brezplačen prevzem ter recikliranje ali drugo obliko predelave in na ta način prispevali svoj delež k varstvu okolja.

Komentarji
 • torek, 25.08.2015 ob 21:08
  bnSWf6 qaxjcsvlnwyy, [url=http://czwtqalvhrgf.com/]czwtqalvhrgf[/url], [link=http://wyrjfpxjqjvb.com/]wyrjfpxjqjvb[/link], http://tbykuznylfdk.com/
 • nedelja, 20.11.2016 ob 23:10
  e3oeq51j2h
  z7u8xghgem
  1cf8f8y3a6
  [url=http://96jjyfkd5ib.com]yyacurnihq[/url]
  [url=http://5c3ohehlb6nnoeky.com]le3vj3xsce[/url]
  [url=http://37wkb15pdpn55b.com]fzwlc5fit2[/url]
  http://wvc3oyih.com
  http://i0pw1xubzp.com
  http://z9j4ihsl74u.com
 1. Dodaj komentar