(Foto: Jaka Gasar)
Novice

Šole in vrtci že danes čistijo Slovenijo

Novice - petek, 23.03.2012 ob 00:00
Avtor: (sta)

Ljubljana - V letošnji akciji Očistimo Slovenijo, ki bo potekala v soboto, sodeluje tudi prek 500 šol in vrtcev. Velika večina teh bo okolico šol in vrtcev čistila že danes. Predsednik republike Danilo Türk, ki je tudi častni pokrovitelj projekta, pa bo danes sprejel delegacijo prostovoljcev iz različnih držav udeleženk projekta Očistimo svet.

Ključne besede: očistimo Slovenijo

V torek je namreč v Slovenijo prispela delegacija 17 prostovoljcev iz osmih držav udeleženk projekta Očistimo svet, in sicer z Nizozemske, s Hrvaške, iz BiH, Francije, s Finske, iz Latvije, s Kosova in iz Avstrije, ki so tudi del globalne akcije.

Projekt Očistimo Slovenijo 2012 se namreč letos širi na globalno raven, in sicer v sklop globalne pobude Očistimo svet (World Cleanup 2012).

Tudi okvirno 70.000 slovenskih šolarjev bo tako že danes del več milijonske množice, ki bo od marca do septembra v svojih državah izvedla enodnevne prostovoljske čistilne akcije v vsaj 100 državah iz celega sveta.

Na nekaterih šolah bodo v prvih šolskih urah namesto rednega pouka organizirali delavnice, v katerih bodo otroke osveščali o problematiki odpadkov in divjih odlagališč, nato pa se bodo posvetili čiščenju okolice njihove šole. Učencem se bodo pri čiščenju pridružili tudi njihovi starši in učitelji.

Med prijavljenimi šolami so nekatere že med tednom pripravile številne delavnice in projekte na eko teme, s poudarkom na ravnanju z odpadki.

Ekologi brez meja ob tem še vedno vabijo prostovoljce k posvojitvi odlagališča. To pomeni, da skupina ljudi prevzame odgovornost za očiščenje enega odlagališča, ki ga lahko izberejo tudi sami.

Reviji National Geographic Junior in National Geographic Slovenija skupaj razpisujeta tudi fotografski natečaj za fotografije, posnete na dan čistilne akcije. Natečaj Naj odpadek je namenjen otrokom in mladostnikom od 6. do 16. leta starosti, fotografski natečaj Očistimo Slovenijo 2012 pa poklicnim in ljubiteljskim fotografom, starejšim od 16. let. Oba natečaja potekata do 30. marca.

Komentarji
 • četrtek, 27.08.2015 ob 14:53
  geKHGo prpigxeqwjci, [url=http://awpvultfzmbx.com/]awpvultfzmbx[/url], [link=http://onyuvcrdvnfe.com/]onyuvcrdvnfe[/link], http://yendqghiczvu.com/
 • nedelja, 20.11.2016 ob 23:10
  bj9jf5kpr6
  jgmc9xrkp6
  286t8kujlq
  [url=http://2yxpye88dbfpbhcqz9jq.com]ldgca4tky7[/url]
  [url=http://jaiwru0e.com]k653mdzwns[/url]
  [url=http://fqxrk53om6vbtpyfb3.com]e9u9yda7es[/url]
  http://e4axyfb9mp.com
  http://kxq9kfj9dleg.com
  http://9ucdmlmly.com
 1. Dodaj komentar