Iz Ljubljanice so prostovoljci potegnili tudi avtomobil (foto: Kristina Župevc)
Novice

Akcija Očistimo Slovenijo z 250.000 udeleženci presegla pričakovanja

Novice - sobota, 17.04.2010 ob 00:00
Piše: sta

V največji čistilni akciji v zgodovini Slovenije je na 7000 divjih odlagališčih odpadke čistilo najmanj 250.000 prostovoljcev, kar presega 12 odstotkov vseh prebivalcev in je preseglo vsa pričakovanja organizatorjev - društva Ekologi brez meja. Zaenkrat so zbrali 60.000 kubičnih metrov odpadkov, pričakujejo pa, da jih bodo najmanj 80.000.

S tako veliko udeležbo smo se postavili na ekološki zemljevid Evrope. Takega rezultata ne bodo dosegli v nobeni državi več, je prepričan eden izmed vodij projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu Aleš Pevc. Ena od vodij projekta Petra Matos pa je dejala, da je akcija zmaga vseh Slovencev in da smo skupaj naredili nekaj neverjetnega. "Samo skupaj nam lahko uspe in nam je," je menila.

Organizatorji so pohvalili vse lokalne koordinatorje, vse občine, med njimi pa posebej izpostavili občino Pivka, kjer je v akciji sodelovalo kar 35 odstotkov občanov. "Takoj za to občino pa je veliko drugih, kjer je čistila tretjina občanov," je poudarila koordinatorka projekta na nivoju občin Urška Zgojznik.

Projekt se zgleduje po estonski akciji, ko je 3. maja leta 2008 v enem dnevu 50.000 prostovoljcev v petih urah počistilo 20.000 ton odpadkov.

V Ljubljani se je po zadnjih podatkih akcije udeležilo okoli 12.000 prostovoljcev. Na prve ocene o količini zbranih podatkov bo treba počakati, saj Snaga z zbirnih mest odpadke še vedno dovaža na deponije.

V Mariboru se je vseslovenske akcije po zadnjih podatkih udeležilo 9970 uradno prijavljenih prostovoljcev, je za STA povedal predstavnik organizatorjev Franci Petrič. Kot je dodal, so po zbrali skoraj 1400 kubičnih metrov pobranih odpadkov, a ta podatek po njegovih besedah še ni dokončen.

Največji čistilni akciji se je na Obali po napovedih pridružilo okrog 10.000 ljudi. Med odpadki, ki so jih potapljači danes izvlekli z morja pred Izolo, so tudi strupene snovi in nevarni odpadki, kot so avtomobilski akumulatorji in embalaže barv. Potapljači opozarjajo, da sta kakovost morja in vidljivost iz leta v leto slabša. "Predpostavljamo, da je onesnaženost velika," je za STA dejal vodja skupine Peter Valenčič.

V Pomurju, kjer živi skoraj 124.000 prebivalcev, se je akcije udeležilo okoli 15.000 ljudi. To pomeni, da je bil načrt, po katerem naj bi se je udeležilo 10 odstotkov ljudi, presežen. Popolnih podatkov o količini odpadkov še ni. Udeleženci so v Križevcih in Vidoncih v Prekmurju našli tudi ročno bombo in granato iz druge svetovne vojne. Policisti so oba kraja zavarovali, pirotehniki pa so eksplozivni telesi odstranili.

Ker smo preveč ponosni, si ne moremo dovoliti, da bodo drugi čistili za nami, je ob obisku ljubljanske Osnovne šole Kolezija učencem dejal premier Borut Pahor. To, da v vseslovenski čistilni akciji, ki se je je udeležil tudi sam, sodeluje 200.000 ljudi, po njegovem mnenju kaže, da znamo dihati in živeti kot skupnost ter poskrbeti za drugega.

Slovenski predsednik Danilo Türk, častni pokrovitelj največje slovenske okoljske akcije, ki na akciji ni mogel sodelovati zaradi odhoda na Poljsko, kjer se namerava v nedeljo udeležiti pogreba poljskega predsednika Lecha Kaczynskega, se sicer dosledno zavzema za varstvo okolja in bo tudi v prihodnje podprl vse pobude, ki lahko pripomorejo k čistejšemu okolju, so sporočili iz urada predsednika republike.

Pri čiščenju nezakonitih odlagališč in okolice pa se je prostovoljcem v bližini Kranja pridružil tudi evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Po njegovih besedah so nezakonita odlagališča sicer eden večjih problemov v Sloveniji in Evropi, zato osebno pozdravlja akcijo. Slednja je po njegovem uspešna tudi zaradi dejstva, da se je v zadnjih mesecih toliko govorilo o okolju, da je že samo to doprineslo veliko k zavesti ljudi o tem problemu.

Udeleženci so po zaključku akcije vabljeni na zaključne zabave v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici.

Komentarji
  1. Dodaj komentar