Sončni kolektorji. (Tomaž Bukovec)
Razpisi Eko sklada

Eko sklad: Zmagovalci naj natančno preberejo razpisne pogoje

Razpisi Eko sklada - sreda, 28.07.2010 ob 00:00
Avtor: Peter Mirkovič

Ljubljana - V dobrih dveh mesecih po objavljenih javnih pozivih so na Eko skladu prejeli kar več kot 9.900 vlog za državne nepovratne finančne spodbude pri energijski obnovi in gradnji novih nizkoenergijskih in pasivnih hiš ter stanovanj v Sloveniji.  

Franc Beravs, direktor tega sklada, vlagateljem znova priporoča, naj tisti, ki menijo, da načrtovana naložba izpolnjuje pogoje javnega poziva ter so oddali vlogo za pridobitev nepovratnih sredstev, mirno začnejo z izvedbo naložb, še preden bo sorazmerno skromna ekipa Eko sklada njihovo vlogo za nepovratna sredstva na koncu, v predpisanem roku 90 dni, tudi odobrila. Fotografija stanja pred naložbo je obvezna priloga vloge, zato naj investitor fotografira objekt pred pričetkom del, da odstrani vsakršen dvom in pridobi nepovratna sredstva, znova poudarja Beravs. Takšen dokument namreč precej olajša delo tako ekipi tega sklada kot tudi vlagatelju, saj odpade zamudno delo na terenu, kjer bi sicer morali preverjati stanje pred izvajanjem projekta in po njem.

Fotografija dela objekta, na katerem bo vlagatelj izvajal projekt, kajpada ni edino zagotovilo, da bo Eko sklad odobril vlogo brez zadržkov. Kakor poudarja Vesna Črnilogar iz Eko sklada, je treba za pridobitev nepovratnih sredstev zadostiti prav vsem pogojem javnega poziva. Po analizi do sedaj obdelanih vlog (več kot 2.000 vlog), med katerimi se ponavljajo značilne pomanjkljivosti in vlagatelju zato pošljejo zahtevo po dopolnitvi – spet zamudno delo – je priporočilo naslednje: "Natančno, od črke do številke, preberite razpisne pogoje in še enkrat preverite izpolnjeno vlogo, preden jo pošljete!"

Pozor: kaj je nova naložba?

Najpogostejša napaka prosilcev za pridobitev nepovratnih sredstev je opredelitev, kaj je nova naložba. »Nova naložba je tista, za katero so vlagatelji šele pridobili predračun in ki bo izvedena šele potem, ko so oddali vlogo. To vlagatelji najteže razumejo,« komentira najpogostejšo napako Črnilogarjeva. Skladno z določili javnega poziva lahko projekt začnejo izvajati takoj, ko so oddali vlogo za nepovratna sredstva, »Investitor mora med izvedbo projekta preverjati, ali bo stanje naložbenih del res takšno, kot so predvideli v vlogi,« izpostavlja Vesna Črnilogar. Kajti praksa in analiza vlog kaže, da se najpogosteje uštejejo investitorji pri projektih vgradnje solarnih ogrevalnih sistemov in kotlov na lesno biomaso. Ker investitorji oziroma izvajalci teh naložb ne predvidijo dovolj natančno, kako in kam bodo takšno opremo umestili, se lahko pri izvedbi izkaže, da so se ušteli in je namestitev opreme, ki je predmet spodbude, iz različnih razlogov drugačna, kot so zapisali v vlogi. V tem primeru morajo prosilci vlogo dopolniti z novimi podatki in fotografijami pred izvedbo naložbe. "Vlagatelj nas bi moral s spremembo seznaniti takoj, ko na primer izvajalec določi drugačno mesto vgradnje npr. sprejemnikov sončne energije, hranilnika toplote in podobno."

Tudi v takšnih primerih vloga za nepovratna sredstva ni dokončno zgrešila cilja. Ekipa Eko sklada na terenu preverja izvedbo sofinanciranih naložb na vzorcu naključno izbranih izvedenih naložb in naložb, pri katerih se po pregledu dokumentacije o zaključku naložbe izkaže, da naložba ni izvedena skladno s predloženo dokumentacijo ob vlogi. Poleg ogleda naložbe pregled obsega tudi preverjanje knjigovodskih listin pri izvajalcu naložbe z namenom ugotovitve pravilnosti prejete dokumentacije: preveriti morajo, kdaj je bila naložba uresničena, kdaj so se morali odločiti za spremembo – pred oddajo vloge ali po njej. Preverjanje sprememb in ugotavljanje njihove upravičenosti pomeni dodatno delo, ki zavleče običajne postopke odobravanja ostale množice vlog.

Pravice vlagateljev

Kakor mora ekipa Eko sklada zadostiti črki zakona (ZUP – zakon o splošnem upravnem postopku), isti zakon določa tudi pravice vlagateljev. Ko stranka pošlje vlogo Eko skladu, jo ta obravnava in jo mora na koncu odobriti ali zavrniti v predpisanih 90 dneh. Če medtem ugotovi pomanjkljivosti vloge, pisno pošlje vlagatelju zahtevo po dopolnitvi. Ko je vloga popolna, jo ekipa sklada obdela in nato izda odločbo, s katero občan pridobi pravico do nepovratne finančne spodbude. Hkrati Eko sklad vlagatelju pošlje tudi pogodbo, s katero se obe strani, tako Eko sklad kot prejemnik spodbude, zavežeta, da bosta tisto, kar je javni poziv določil, tudi obe spoštovali. Eko sklad se zavezuje, da stranki, ki je s podpisom pogodbe pridobila pravico do nepovratne finančne spodbude, sredstva izplača; vlagatelj pa sprejme obveznost, da uresniči dogovorjeni projekt in izpolni vse, kar je zapisano v vlogi skupaj z dokazili o zaključku naložbe, ki jih zahteva Eko sklad.

Sončne celice v senci?

Vgradnja sončnih kolektorjev na strehah je modna, zelo »in«. Vlagateljeva najpogostejša napaka je, ko sam določi, kje na strehi bo stalo na primer 6 kvadratnih metrov sončnih celic, mesto poslika in odda vlogo za nepovratna sredstva; nato si kraj ogleda izvajalec, ki ugotovi, da kolektorjev pač ne gre postaviti na senčni (severni) strani strehe. V tem primeru bi moral vlagatelj takoj sporočiti Eko skladu spremembo in dopolniti oziroma spremeniti poslano vlogo, s čimer bi pridobil čas in si zagotovil nepovratna sredstva, poudarja Franc Beravs, direktor Eko sklada.

Komentarji
 • petek, 18.07.2014 ob 18:24
  zBnRGW I really liked your blog.Much thanks again. Will read on...
 • torek, 20.01.2015 ob 20:58
  cwjW00 rjjimbvttudg, [url=http://ivpoygkoceyl.com/]ivpoygkoceyl[/url], [link=http://fwdicwouchkz.com/]fwdicwouchkz[/link], http://rlmrcnbsrpbz.com/
 • sobota, 07.03.2015 ob 12:50
  JZL2wo fantastic publish, very informative. I'm wondering why the other experts of this sector do not understand this. You should proceed your writing. I'm sure, you have a huge readers' base already!
 • nedelja, 16.08.2015 ob 14:15
  kdaj bom dobil odgovor ali je rešeno za fasado
 • ponedeljek, 01.01.2018 ob 15:48
  http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor pricespharmacy-canadian.online.ankor http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
 • ponedeljek, 01.01.2018 ob 16:02
  http://levitra-20mg-priceof.online/ - levitra-20mg-priceof.online.ankor pricespharmacy-canadian.online.ankor http://buy-amoxicillin-amoxil.online/
 1. Dodaj komentar