Strokovna ekipa Eko sklada je primorana preverjati vsak projekt, za katerega je vložena vloga za državno subvencijo
Razpisi Eko sklada

Dokaz: fotografija izolacije z merilnim trakom

Razpisi Eko sklada - četrtek, 05.08.2010 ob 00:00
Avtor: Peter Mirkovič

Zdi se, da projekt toplotne izolacije fasade na domačem objektu teče kot po maslu. Na Eko sklad smo naslovili vlogo za izdatno subvencijo, medtem ko mojstri že polagajo toplotno izolacijo na zunanje zidove. Ko bo projekt zaključen in bodo mojstri odšli, bomo ujeli »dva tiča« – goloba na strehi in vrabca v roki, smo prepričani.

Ključne besede: energijsko varčna hiša

Kajti izvedba toplotne izolacije fasade ni niti za milimeter odstopala ne od razpisnih pogojev ne od podatkov, ki smo jih napisali v vlogi za nepovratna sredstva. Prihranka sta z dokončanim projektom najmanj dva: državna nepovratna finančna spodbuda, ki jo za te namene dodeljuje Eko sklad, in navsezadnje izdaten prihranek pri ogrevanju v bližajočih se mrzlih dneh.

In nato se zaplete. Če drugega ne, se lahko odobrena pravica do nepovratne finančne spodbude oddalji. Kajti strokovna ekipa Eko sklada potrebuje dokaz, da je izbrana in vgrajena izolacija natančno toliko debela, kot je vlagatelj zapisal v svoji vlogi. Strokovna ekipa mora v dvomljivih primerih na teren, da preveri izvedbo spodbujanega ukrepa na objektu. Izplačilo nepovratnih sredstev se v tem primeru zamakne.

Neljubemu zapletu se lahko izognemo. »Vsak dvom odpade, če vlagatelj našemu skladu pošlje fotografijo preseka izolacije, ki jo vgrajuje v fasado,« pravi Vesna Črnilogar iz vodstva Eko sklada. In z njenim pomembnim poudarkom: »Zahtevamo fotografijo vgrajene izolacije skupaj z merilnim trakom.« V tem primeru ekipi Eko sklada ni treba na terenu, na samem objektu, preverjati debeline in ustreznosti vgrajene izolacije. Ekipa prihrani čas (in stroške), vlagatelj se izogne zapletom, preden pridobi nepovratna sredstva.

Pripomniti velja, da je strokovna ekipa Eko sklada dolžna enako obravnavati vsak projekt, za katerega je vložena vloga za državno nepovratno finančno spodbudo. K temu jo obvezuje zakon o upravnem postopku (ZUP), ki varuje tudi interese vlagatelja. Eko sklad pa mora preverjati tudi namensko porabo dodeljenih sredstev, tako na podlagi predloženih verodostojnih dokumentov kot tudi na terenu. Vlagatelj tako brez dokazila (fotografije preseka izolacije na fasadi med vgradnjo skupaj z merilnim trakom) nepovratnih sredstev kajpada ne more pridobiti.

Fotografija debeline vgrajene izolacije torej ni le dokaz, da je vlagatelj v resnici vgradil natančno takšne dimenzije izolacije, kot jih je navedel v vlogi – in skladno z razpisnimi pogoji, ki jih velja natančno prebrati – temveč je to tudi zelo priročna bližnjica do zagotovljene državne nepovratne finančne spodbude. Ali z besedami enega od vlagateljev, ki je že dokončal izolacijo na svoji fasadi in tudi pridobil nepovratna sredstva: »Oba tiča sem hkrati ujel, imam dobro izolirano stanovanje in četrtinski popust, ki ga je projektu zagotovila državna spodbuda.«

Kako fotografiramo presek položene izolacije na fasadi?

Medtem ko izvajalci vgrajujejo izolacijo, je v nekaterih delih zunanjih zidov še gola površina. Tako je presek oziroma debelina izolacije vidna. Preden pritisnemo sprožilec na aparatu, poleg izolacije postavimo meter in posnetek služi kot dokaz, da smo vgradili natančno takšno izolacijo, kot smo zapisali v vlogi za nepovratna sredstva. Strokovni ekipi ni treba na teren preverjat dejstev, pot do nepovratnih sredstev Eko sklada je krajša, zagotovljena.
 

Komentarji
 • sobota, 19.07.2014 ob 00:37
  SqDzkE Very informative blog post.Really thank you! Want more.
 • sobota, 19.07.2014 ob 00:37
  sfuk6t I cannot thank you enough for the article post.Really thank you! Fantastic.
 • nedelja, 19.03.2017 ob 07:55
  Superior thinking desormtnated above. Thanks!
 • petek, 14.04.2017 ob 01:37
  This "free sharing" of intramofion seems too good to be true. Like communism.
 • sobota, 15.04.2017 ob 00:01
  Dag nabbit good stuff you whsieprsnapperp! http://wcjvdcpe.com [url=http://unvqypm.com]unvqypm[/url] [link=http://gzjmlwvwu.com]gzjmlwvwu[/link]
 • sobota, 15.04.2017 ob 22:43
  The abliity to think like that shows you're an expert
 • nedelja, 16.04.2017 ob 11:58
  I had no idea how to approach this beofre-now I'm locked and loaded. http://kltheagpzrr.com [url=http://pwujdo.com]pwujdo[/url] [link=http://zbssbsrensg.com]zbssbsrensg[/link]
 1. Dodaj komentar