Razpisi Eko sklada

Časi energetskega razkošja so nepreklicno mimo

Razpisi Eko sklada - sreda, 22.09.2010 ob 00:00
Avtor: vt

Poleg pogonskega goriva za domačega jeklenega konjička je, če govorimo o energiji, za povprečnega državljana najpomembnejše ogrevanje stanovanjskih prostorov. Predvsem zaradi stroškov, ki niso majhni, ne glede na to, kateri in kakšen sistem skrbi za toploto v bivalnih prostorih. Cene energije, ki je potrebna za proizvodnjo toplote, so tolikšne, da je postala pomembna prav vsaka malenkost, ki pomaga znižati številko, ki jo vsako gospodinjstvo pomladi napiše v rubriko »skupni stroški zimskega ogrevanja«.

Ključne besede: energijsko varčna hiša zrak

Varčevanje koristi žepu in okolju

Številni, predvsem prebivalci nekaterih mest, v katerih je večina stanovanjskih enot priključena na toplovode, ki dovajajo v stanovanja toploto, nastajajočo kot stranski produkt ob proizvodnji električne energije v termoelektrarni ali toplarni, se z nostalgijo spominjajo časov, ko energija še ni imela takšne cene, kot jo ima danes. Številni so vse zimsko obdobje imeli do konca odprte vse ventile na radiatorjih. Če je bilo v stanovanju pretoplo, so enostavno na stežaj odprli okna in odvečno toploto izpustili v okolje. Dobesedno metanje denarja skozi okno. O škodljivem vplivu proizvodnje toplote na okolje takrat seveda ni nihče niti razmišljal.

Danes, ko ima tudi večina blokovskih stanovanj že lastne števce, ki neusmiljeno merijo količino porabljene energije, kaj takšnega seveda nikomur ne pade več na pamet. Še več, številni, predvsem lastniki in uporabniki starejših stanovanjskih enot ter zasebnih hiš, so pripravljeni vložiti konkretne vsote denarja v nakup in montažo novih ali obnovo starih ogrevalnih sistemov in boljšo izolacijo sten ter ostrešij. Cene nafte, plina, elektrike, drv, premoga ali kar koli vsako posamezno gospodinjstvo pač uporablja kot vir ogrevanja, namreč tako naraščajo, da že preprost izračun in kmečka logika povesta, da se takšne naložbe dolgoročno več kot povrnejo. Žal nekateri izvedbo tovrstnih del še vedno zaupajo najrazličnejšim šušmarjem in s tem navidezno prihranijo nekaj evrov, dobro pa je vedeti, da je tako načrtovanje kot postavitev ogrevalnega sistema za stanovanja in še bolj za hiše prava mala znanost, ki ji večina popoldanskih »fušarjev« ni kos. Le nekaj napačnih parametrov, da ne govorimo o neučinkoviti izvedbi, pa bodo toplotne izgube v hiši tolikšne, da bo vsako sezono treba kupiti nekaj sto litrov kurilnega olja, nekaj ton premoga ali kubičnih metrov drv več kot pri danih okoliščinah strokovno izpeljanem ogrevanju. Predvsem pri starejših, slabo izoliranih objektih se lahko celo zgodi, da se jih v praksi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah sploh ne bo dalo ogreti na bivalno temperaturo.

Nepovratna sredstva in posojila

Upoštevati je treba tudi to, da dobro zamišljene tovrstne projekte, torej nabavo in vgradnjo sodobnih ogrevalnih sistemov, izvedbo toplotne izolacije zunanjega ovoja stanovanjskih stavb ter zamenjavo zunanjega stavbnega pohištva, lahko finančno podpre Eko sklad. V njihovih vsakoletnih razpisih je obilo različnih možnosti, kjer lahko vsakdo najde za svoje načrte pravo rešitev. Naj gre za nepovratna sredstva ali posojila z ugodnimi obrestnimi merami. Seveda je treba poudariti, da bo Eko sklad po svojih zmožnostih in pravilih sodeloval in pomagal le pri okolju prijaznih projektih, predvsem tistih, ki z uporabo sodobnih dognanj in tehnologij omogočajo najboljši izkoristek in varčevanje z energijo. »Še vedno lahko vlogo za nepovratna sredstva oddajo vsi, ki ukrepov še niso izvedli. Torej tisti občani, ki še vedno razmišljajo o izvedbi določenih ukrepov. Med te sodijo izolacija fasade, zamenjava zunanjega stavbnega pohištva, vgradnja toplotne črpalke, vgradnja solarnih ogrevalnih sistemov, vgradnja kotlov na lesno biomaso, vgradnja sistemov za prezračevanje z vračanjem odpadne toplote. Vlogo lahko podajo tudi vsi, ki se odločijo za gradnjo nizkoenergijske ali pasivne hiše ali so se odločili za nakup stanovanjske enote v objektu, ki je grajen v pasivni tehnologiji. Znano je, da se takšni objekti v Sloveniji že gradijo,« je povedal Franc Beravs, direktor Eko sklada.

Okolju najprimernejše ogrevanje bo seveda takšno, ki temelji na obnovljivih virih energije. V nekaterih primerih je tako tudi v Sloveniji mogoče zgraditi ali prenoviti stanovanjsko hišo tako, da bo energijsko neodvisna. Kjer je v bližini hiše primeren vodni vir, se lahko tako postavi mini hidroelektrarna, ki proizvaja elektriko, ki jo za svoje delovanje potrebuje denimo toplotna črpalka. Če celoten sistem kombiniramo s strešnimi sončnimi kolektorji ali celo mini vetrno elektrarno, bo takšen objekt čez vse leto energijsko skoraj neodvisen. V idealnem primeru bo sistem proizvajal celo viške energije, ki jo bo mogoče odprodati in poslati v omrežje. Seveda pa kaj takega pomeni precej visoko finančno naložbo.


 

Komentarji
  • sobota, 19.07.2014 ob 02:06
    tflAw8 A big thank you for your blog article.Much thanks again. Will read on...
  • sobota, 17.01.2015 ob 17:25
    o0VKji vgoaopmuktsm, [url=http://lwahowuncniy.com/]lwahowuncniy[/url], [link=http://cybgvqzdiblu.com/]cybgvqzdiblu[/link], http://cqoqrhomchck.com/
  1. Dodaj komentar