Razpisi Eko sklada

Prodor toplotnih črpalk v večino novogradenj

Razpisi Eko sklada - ponedeljek, 25.10.2010 ob 00:00
Avtor: vt

Okoljska zavest se veča, vendarle prav tako naraščajo tudi cene energije, zato ni čudno, da ogrevanje s toplotnimi črpalkami postaja med potrošniki vse bolj priljubljeno. Tehnologija, ki je bila še pred dvema ali tremi desetletji v povojih, se je razvila do te mere, da na trgu najdemo toplotne črpalke v najrazličnejših izvedbah za vsakršne potrebe, nabava in vgradnja tako za potrebe zasebnih kot poslovnih prostorov se iz leta v leto povečuje.

Ključne besede: energijsko varčna hiša

Postajajo vedno manjše in lažje, njihov izkoristek pa se veča. Strokovnjaki napovedujejo, da bodo v ne prav daljni prihodnosti toplotne črpalke prevladale na trgu ogrevalnih naprav.

Okolju prijazno ogrevanje

V primerjavi z drugimi klasičnimi načini ogrevanja lahko zapišemo, da uporaba toplotnih črpalk zmanjša stroške ogrevanja tudi do 80 odstotkov. Mojster strojnih inštalacij Stanislav Klančnik iz podjetja Termo Shop je povedal, da so pri optimalni izrabi in pravilno izvedeni izolaciji stanovanja lahko letni stroški pri manjših objektih tudi samo 300 evrov. Toplotno črpalko lahko uporabljamo kot osnovo za vse vrste ogrevalnih sistemov: dobro se bo obnesla pri talnem, stenskem, radiatorskem in konvektorskem načinu ogrevanja prostorov. Poudariti je treba, da so letni stroški ogrevanja s toplotno črpalko neodvisni od cen naftnih derivatov in drugih fosilnih goriv, saj za svoje delovanje uporablja električno energijo. Z ekološkega vidika je idealna izbira, saj v okolje ne izpušča škodljivih plinov, kar je le eden od razlogov, da so toplotne črpalke visoko na seznamu naprav, pri nabavi in vgradnji katerih je mogoče koristiti ugodnosti, ki jih nudi Eko sklad.

Sodobne izvedbe toplotnih črpalk so izredno tihe in enostavne za uporabo ter rokovanje, v vročih poletnih mesecih pa delujejo tudi kot klimatske naprave, saj omogočajo hlajenje. Ker ne povzročajo izpustov, objekti, v katerih so vgrajene kot osnovne ogrevalne naprave, ne potrebujejo dimnika, prav tako ne zalogovnika za gorivo, kar pomeni, da jih lahko postavimo tudi v prostore, katerih osnovni namen ni kurilniški.

Energija iz okolice

Na trgu je več različnih vrst toplotnih črpalk. Na voljo so manjše izvedbe, namenjene predvsem ogrevanju sanitarne vode, in takšne z večjo zmogljivostjo, s katerimi lahko ogrevamo celotne objekte. Kompaktne črpalke je mogoče priključiti k že obstoječemu vodnemu grelcu in za svoje delovanje ne potrebujejo dodatnega izmenjevalnika. Če so nameščene v shrambi ali kleti, bodo med ogrevanjem vode istočasno ohlajale in razvlaževale prostor. Za nemoteno in učinkovito delovanje pa potrebujejo nekaj dodatne opreme, kot je obtočna črpalka za vodo, varnostni ventil in raztezna posoda. Izvedbe z rotacijskim kompresorjem so še za tretjino bolj učinkovite, s pomočjo toplotnih črpalk in zračnih kanalov, ki so speljani do mesta izpusta, pa je mogoče tudi prezračevati prostore.

Delovanje toplotne črpalke temelji na odvzemu toplote okoliškemu zraku, vodi ali celo zemlji. Ta toplota s pomočjo električne energije segreva vodo. Okoli tri četrtine energije tako brezplačno pridobimo iz okolice, le četrtino pa je treba dovesti. Razmerje med dovedeno in skupno pridobljeno energijo pomeni grelno število. Čim višje je, večji bodo prihranki in učinkovitejša je črpalka. Ker razlike med temperaturo vira in ogrevalno temperaturo pri toplotnih črpalkah niso tolikšne kot pri nekaterih drugih ogrevalnih sistemih, so uporabne predvsem za uporabo pri nizkotemperaturnih sistemih ogrevanja, kot so talno, stensko, konvekcijsko itd. Seveda pa to ne pomeni, da jih ni možno vgraditi k vsem obstoječim sistemom. Velja pravilo, da bo pri talnem gretju izkoristek in s tem prihranek tudi do 30 odstotkov večji kot pri radiatorskih sistemih, seveda pa morajo biti tudi pravilno dimenzionirani.

Težav s pravilno izbiro zmogljivosti toplotne črpalke ne bi smelo biti pri novogradnjah, saj morajo potrebne moči ogrevalnih sistemov že izračunane. Odvisne so seveda od velikosti objekta in izolacije. Pri starejših objektih, za katere izračun ni izdelan, pa se zmogljivost potrebne toplotne črpalke izračuna po posebni formuli iz količine porabe energentov pri že obstoječem ogrevalnem sistemu.
 

Komentarji
 • sreda, 23.04.2014 ob 18:44
  Še več informacij o toplotnih črpalkah: www.mojatoplotnacrpalka.com
 • petek, 18.07.2014 ob 22:44
  5AwiuZ I am so grateful for your article.Much thanks again. Will read on...
 • torek, 05.08.2014 ob 18:31
  cLC1W7 I really enjoy the article post.Really thank you!
 • sreda, 31.12.2014 ob 08:26
  5aJ0Ac cdvozinmgqgk, [url=http://mkpicvojphwt.com/]mkpicvojphwt[/url], [link=http://lkzfvnderyda.com/]lkzfvnderyda[/link], http://nuqhromrjqzp.com/
 • petek, 24.07.2015 ob 16:25
  BNKu0Q zmlvcfbiruxf, [url=http://zmlgpihiuimc.com/]zmlgpihiuimc[/url], [link=http://wjhhmxkcondm.com/]wjhhmxkcondm[/link], http://cepanvdqdgig.com/
 1. Dodaj komentar