Doslej so ugodne kredite Eko sklada za nadomeščanje zdravju nevarne kritine lahko pridobili le nekatere pravne osebe, ki izvajajo določene javne službe, poslej jih bodo tudi ostala podjetja.
Razpisi Eko sklada

Ugoden kredit Eko sklada za podjetja, ki nadomeščajo azbestno kritino

Razpisi Eko sklada - ponedeljek, 25.10.2010 ob 00:00
Avtor: Peter Mirkovič

Ob kreditnem krču komercialnih bank, ki pesti slovenska podjetja, se je Eko sklad odločil, da v prihodnje kreditira – gre za posojila z izrazito nizko obrestno mero – tudi podjetja, ki želijo zamenjati azbestne kritine na svojih objektih. Doslej je namreč Eko sklad med drugimi naložbami na področju ravnanja z odpadki kreditiral samo pravne osebe, ki so na objektih za izvajanje javne službe na področju zdravstva, vzgoje, šolstva ter socialnega varstva želele zamenjati zdravju škodljivo azbestno kritino z novo. Pomembna sprememba, objavljena v oktobrskem Uradnem listu RS, pa takšno ugodno kreditiranje pri takšnih naložbah omogoča tudi podjetjem v realnem sektorju. Torej vsem podjetjem.

Ključne besede: energijsko varčna hiša

Med priznane stroške za dodelitev kredita za tovrstne naložbe bodo lahko vključeni tudi stroški nakupa in namestitve izolacijskih materialov, ki bi jih investitorji želeli namestiti ob zamenjavi kritine.

Poleg navedenega bodo potencialni kreditojemalci za naložbe v postavitev vodovodnih in kanalizacijskih omrežij po novem upravičeni do kredita v višini 80 odstotkov priznanih stroškov naložbe (pred spremembo javnega poziva le do 50 odstotkov).

Azbest postane nevaren, če se poškoduje in pride do sproščanja azbestnih vlaken v zrak. Azbestnih vlaken sicer ne vidimo s prostim očesom, jih ne vonjamo in ne čutimo ob vdihavanju. Pri delu z odpadki, ki vsebujejo azbest, navadna maska vdihavanja azbestnih vlaken ne bo zaustavila, potrebna je uporaba posebnih filtrov, opozarjajo na ministrstvu za okolje in prostor. Odstranjevanje azbestnih odpadkov je najbolje prepustiti osebam, ki so za tako delo usposobljene, še priporočajo na Ministrstvu za okolje in prostor.

Kako odstraniti azbestne plošče?

Azbestno-cementne plošče je treba pred odstranjevanjem dobro zmočiti z vodo, pri odstranjevanju jih je treba dvigniti in ne izpuliti, vanje ni priporočljivo vrtati ali jih lomiti. Azbestno-cementnih materialov ne smemo drobiti, območje, na katerem so bili odstranjeni, je treba dobro pregledati in morebitne ostanke odpadkov odstraniti. Azbestno-cementnih ostankov odpadkov ne smemo pometati, prašiti ali razpihovati niti drobiti ali uporabljati za nasipanje dvorišč ali cest in nikakor ne sežigati v domačih kuriščih.

Zbrane azbestne odpadke je treba na predpisan način (v vrečah iz tkanin iz umetne snovi ali v polietilenski foliji) oddati zbiralcu, predelovalcu ali odstranjevalcu azbestnih odpadkov, ki tudi poskrbi za njihovo ustrezno deponiranje. V vreče je treba spraviti tudi gosto zmes, ki se pri močenju plošč nabere v vodnih odtokih, in krpe, ki se jih uporabi pri močenju ali brisanju plošč, svetujejo na ministrstvu za okolje.
 

Komentarji
 • petek, 18.07.2014 ob 11:09
  xq9dNy I loved your article. Fantastic.
 • nedelja, 28.12.2014 ob 16:09
  tUiUuh zbfnvygibxrk, [url=http://qijeorjzzuif.com/]qijeorjzzuif[/url], [link=http://ocgqicwdfnqz.com/]ocgqicwdfnqz[/link], http://kmdoowglklyc.com/
 • sobota, 04.07.2015 ob 13:08
  6H4Nl4 bsptxvmdcycp, [url=http://xvhyehbehnbi.com/]xvhyehbehnbi[/url], [link=http://eoyadfzobrro.com/]eoyadfzobrro[/link], http://bcbdoytldjym.com/
 • petek, 01.01.2016 ob 14:12
 1. Dodaj komentar