(foto: Dokumentacija Dnevnika)
Vreme & Okolje

Zeleno javno naročanje – dunajski zgled

Vreme & Okolje - sreda, 15.02.2012 ob 00:00
Avtor: eko.dnevnik.si (lp)

Dunaj – Slovenska fundacija za trajnostni razvoj Umanotera je ob sodelovanju Skupnosti občin Slovenije in Slovenske turistične organizacije včeraj organizirala študijski obisk Dunaja – mesta, ki je že leta 1988 uvedlo program zelenega javnega naročanja. Dunajčanom je s programom uspelo zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 30 tisoč ton letno, mesto pa na račun zelenega naročanja letno prihrani tudi 17 milijonov evrov.  

Cilj projekta zelenega javnega naročanja na Dunaju je bil prestrukturirati nabavo v mestni upravi v skladu z načeli varovanja podnebja in pravili Evropske komisije za nabavo, pojasnjujejo v Umanoteri. Mesto Dunaj je namreč velik porabnik (vsako leto porabi približno 5 milijonov evrov za nakup izdelkov in storitev, op.p.), zato lahko vpliva na ponudbo - na kakovost in lastnosti izdelkov, ki so na trgu.

Ena od vodij projekta Eva Marie Persy je ob predstavitvi pojasnila, da so pozitivni učinki več kot deset let trajajoče prakse zelenega javnega naročanja večplastni: znižanje izpustov ogljikova dioksida, dolgoročni finančni prihranki, pozitiven učinek na zdravje, spodbujanje inovacij in znižanje cen na trgu za druge kupce. Poleg tega je zeleno javno naročanje, kot ga izvaja Dunaj, pomemben zgled za druge občine v Avstriji in širše, na območju celotne Evropske unije.

Za spodbujanje okolju prijaznih nabav je na Dunaju v javna naročila in razpise vključen katalog okoljskih meril. Merila, ki jih pripravijo delovne skupine, morajo biti pri javnem naročanju upoštevana skupaj s finančno preudarnostjo, zahtevami glede kakovosti in glede varnosti zaposlenih ter s praktično uporabnostjo. Merila sproti preverjajo posvetovalni odbori, ki se predvsem posvečajo pravni skladnosti meril z zakonodajo o javnem naročanju. Skupaj na projektu dela več kot 200 notranjih sodelavcev in zunanjih strokovnjakov, letni proračun projekta pa je 300.000 evrov. Eva Marie Persy je izpostavila velik pomen učinkovitega komuniciranja za dosego ciljev programa: v ta namen uporabljajo raznovrstna komunikacijska orodja (letake, razglednice, brošure, posterje, spletne strani).

Ker je zeleno javno naročanje tesno povezano z vzpostavljanjem zelene ponudbe, so se udeleženci študijskega obiska seznanili tudi s komplementarnim projektom »OekoBusinessPlan«, v katerem mesto usposablja svetovalce za nudenje okoljskega svetovanja podjetjem. Projekt temelji na treh načelih: Varovanje okolja se izplača, ključno je sodelovanje vseh deležnikov in vzpostavljanje kontinuiranega napredka podjetij pri izpolnjevanju okoljskih meril. V 12 letih so podjetja, ki sodelujejo v tem projektu, prihranila 68 milijonov evrov in zmanjšala izpuste za 80 tisoč ton.


 

Komentarji
 • petek, 18.07.2014 ob 14:15
  EI7UDM I loved your article post.Really thank you! Fantastic.
 • sobota, 19.07.2014 ob 06:51
  41Fj6G Im thankful for the article. Much obliged.
 • torek, 05.08.2014 ob 23:57
  5A9yT6 Very good article post.Really thank you! Want more.
 • torek, 14.10.2014 ob 09:21
  tebi je odpuščeno, ker bloga ne pišeš in še štajerka nisi zato pač ozki o, ampak Jan!! Beseda blog izhaja iz angleških besed web log skrajšano blog.@Jan, torej Štajerci rečete web log z ozkim o ?@Ateistek, kaj pa bi se zgdloio? In zakaj v Koloseju? Pa vraga, Ateistek, saj ni treba, da prežiš name, lahko se tudi zmeniva za kakšen kofe Zdaj, ko so vsi kafiči nezadimljeni, se lahko tudi kje drugje, ne le na desni zgornji strani Koloseja.
 • četrtek, 16.10.2014 ob 13:26
  Zelo fajn posnetek, všeč mi je, ker si zelo sproščeno gvoorila. Paletka na koncu je dobra, lepo pride na tvojo barvo oči. Meni se je ravno tako raztresel oz. zdrobil en blush od Essence in sem isto kot ti uporabila finto z alkoholom, pa je kar fajn izpadlo. Moram pa bit nežna, ker je res bolj drobljivo, pri senčkah je to še večji problem kot pri blushu.Tudi jaz sem mnenja, da lahko sproti objavljaš nove pridobitve, še posebej, če se jih veliko nabere Ziaja Cocoa Butter tudi jaz priporočam, moj najljubši, omamno diši http://rfphcbdni.com [url=http://wwrklsnd.com]wwrklsnd[/url] [link=http://vnpryxob.com]vnpryxob[/link]
 • četrtek, 16.10.2014 ob 15:18
  Živjo Tina, najlepša hvala za pavohlo, mi zelo veliko pomeni. V prihodnje bom napisala več o B vitaminih, Paulab4s choice piling bom pa opisala skupaj z AHA pilingom, ki ga trenutno testiram .
 • nedelja, 19.10.2014 ob 01:22
  - Oktober 17, 2007 20:46Joj, zdaj pa vesoljni svet ve, da bom imela MP4 Saša II je pa že na prdooniški tako da se že matramo sami. Ej, te vidimo na našem naslednjem seminarju?Gospod iz Abaxa je bil starejši od naših let no, malce ali pa morda tvojih let ker oprosti Zoran, jaz sem pa le mlajša Ja, ja, najbrž ga pa poznaš saj je iz tega vašega-našega konca pa itak je Abax majhna firma in to je lastnik-agent-direktor .. vse v enem.
 • ponedeljek, 20.10.2014 ob 21:56
  I guess finding useful, reliable inifomatron on the internet isn't hopeless after all. http://kxozrgqf.com [url=http://gaquzocnp.com]gaquzocnp[/url] [link=http://fdnypn.com]fdnypn[/link]
 • četrtek, 25.12.2014 ob 08:08
  wIiY6V fgyljhlldjcr, [url=http://tpsrxxtxjjmx.com/]tpsrxxtxjjmx[/url], [link=http://awfmsschomwd.com/]awfmsschomwd[/link], http://uevuimydqjjy.com/
 • petek, 20.01.2017 ob 02:35
  xKZJmp pkbiqxoktjta, [url=http://rtrdsacgggfy.com/]rtrdsacgggfy[/url], [link=http://onxbnfyfuvlk.com/]onxbnfyfuvlk[/link], http://iccddqvdcnbw.com/
 1. Dodaj komentar